top of page

Højt at flyve dybt at tale

28. september 2024

20.00

DR Koncerthuset

Andreas Mogensen ønskes velkommen hjem med en parade af spøgsmål fra Mikael Bertelsen, der har inviteret den danske astronaut til en samtale i DR Koncerthuset. I en uformel og hyggelig setting bliver paraderne sænket, og der bliver delt personlige anekdoter foran Fireside Talks pejsen. 


 Mikael Bertelsen udtaler: Engang i slutningen af 1980érne skulle jeg udfylde et spørgeskema i forbindelse med noget aktivering på et jobcenter i Københavns Nordvest-kvarter, og jeg blev spurgt til mine jobønsker, i prioriteret rækkefølge. Jeg anede ikke hvad jeg ville med mit liv, og skrev derfor ‘astronaut’ for sjov. Også for at slippe for at blive aktiveret, men det må omtrent være nogenlunde samtidig med at Andreas Mogensen for alvor gik efter drømmen om en karriere i det ydre rum.

Jeg er sidenhen blevet en kontrolfreak af rang, og elsker at styre en samtale inde i det lukkede univers som et TV og radiostudie jo nu engang er. I de situationer kan jeg ikke få nok turbulens, og jo mere publikum frygter at et interview styrter til jorden, jo mere tryg bliver jeg. Men i den virkelige verden, som jeg i sagens natur ikke kan kontrollere, der kommer jeg ofte til kort og rammes af angst, frygt og bæven.

Andreas Mogensen må være diametralt modsat indrettet oppe i sit hoved. At opholde sig på en menneskeskabt rumstation, der vejer 450 tons og drøner gennem himmelrummet med 27.000 kilometer i timen, må kalde på en tillid og tro på videnskaben, teknologien og menneskeheden i det hele taget.
Jeg drømmer om at Andreas Mogensen kan give mig en tro på videnskaben og en tillid til at jeg ikke falder ned når jeg er oppe i luften.

Da de amerikanske astronauter vendte sikkert hjem fra den første månelanding i 1969, blev de modtaget af en jublende folkemængde ved den største parade i New Yorks historie. Nu ønskes Andreas Mogensen velkommen hjem med en parade af spørgsmål fra Mikael Bertelsen, der har inviteret den danske astronaut til en samtale i Koncertsalen.

Mikael Bertelsen
Andreas Mogensen
Mød aftenens hovedpersoner

bottom of page